Skip til hoved indholdet
    Hjem Pædagogisk praksis FabLab - Fælles lokale labs

FabLab - Fælles lokale labs

Det er en grundtanke inden for digital fabrikation, at børn og unge ikke alene skal forbruge medier og teknologi. De skal også kunne tænke teknologi ind som en naturlig del af problemløsning i deres hverdag samt lære at forholde sig kritisk til de teknologier, de omgås.

Digital fabrikation

Formålet med FabLab er at inspirere elever til at bruge nye digitale teknologier samt give dem kompetencer, mod og lyst til at eksperimentere sig frem til løsninger på problemstillinger fra deres egen virkelighed.

Det er en grundtanke inden for digital fabrikation, at børn og unge ikke alene skal forbruge medier og teknologi. De skal også kunne tænke teknologi ind som en naturlig del af problemløsning i deres hverdag samt lære at forholde sig kritisk til de teknologier, de omgås.

FabLab kan bruges i alle fag og kan dermed være med til at forny fagene og være med til at variere undervisningen og motivere eleverne på nye måder. 

Lokale labs på Tollundskolen og Dybkærskolen

Tollundskolen og Dybkærskolen driver lokale Labs fra deres to matrikler i de kommende to skoleår. Formålet med denne organisering er på den bedst mulige måde at sikre, at skolerne i Silkeborg Kommune fortsat kan blive understøttet i deres udvikling og forankring af teknologiforståelse og fabrikation. Skolerne får adgang til et veludstyret FabLab-lokale gennem ”åbent lab”.

Desuden faciliteres 4 gange årligt en netværksdag for pionerer, ressourcepersoner og kollegaer med interesse og kompetencer indenfor FabLab. Datoer findes nedenfor under Åbent lab i skoleårene 2024/25 og 2025/26.

På ledelsesniveau vil der blive tilbud om 2 årlige ledelsesnetværk med fokus på videndeling i forhold til at vejlede, lede og udvikle udviklingen af Teknologiforståelse og fabrikation på skolerne. Datoer kommer efter sommerferien 2024.

Historisk

FabLab-projektet blev finansieret af A.P. Møller Fonden og udløb medio 2024. Det havde fokus på innovativ undervisning, digital fabrikation, designtænkning og 21st Century Skills. Der er uddannet pionerer på alle skoler, som er med til at brede denne undervisningsform ud til kollegaer og dermed en masse elever. Der kan søges inspiration og faglige forløb på den nationale hjemmeside: FabLab at Schook som bibestår selvom projektet afsluttes.

Arbejdet med innovativ undervisning, teknologiforståelse, digital fabrikation og designtænkning er ikke slut med projektets ophør. Vi skal fortsat udvikle det gode arbejde og alle de gode skridt, der er taget på denne vej. 

Forankring af FabLab - Fælles lab lokalt på to skoler

Det er besluttet (og kvalificeret af skoleledere) at Tollundskolen og Dybkærskolen skal drive et centralt lab fra deres to matrikler. Formålet er på den bedst mulige måde at sikre, at skolerne i Silkeborg Kommune fortsat kan blive understøttet i deres udvikling og forankring af teknologiforståelse og fabrikation.

Denne konstellation afprøves som udgangspunkt i 2 år (skoleåret 2024/25 og 2025/26). Der evalueres i marts 2025 med fokus på justeringer.

Åbent lab

for at skolerne fortsat får mulighed for at få adgang til et veludstyret FabLab. Åbent lab har til formål: 

  • Pionererne på alle skoler kan komme og udvikle forløb/forberede forløb og få sparring af faglige dygtige pionerer/undervisere 
  • Pionererne på alle skoler kan sammen med kollegaer komme og udvikle forløb og få sparring af faglige dygtige pionerer/undervisere 
  • Pionererne på skolerne kan tage klasser med og afholde forløb 
  • Pionererne kan få hjælp og sparring til udstyr
  • Åbent lab er ikke en udlånscentral – her er det fortsat CFU, som skolerne skal benytte.

Netværksdag for pionerer

og kollegaer med FabLab kompetencer 4 gange pr. skoleår for at sikre videre videndeling, sparring og kompetenceudvikling medarbejderne imellem.
 

2 årlige frivillige ledelsesnetværk

med fokus på videndeling omkring at vejlede, lede og udvikle udviklingen af teknologiforståelse og fabrikation på skolerne i Silkeborg Kommune. 

I denne pdf-fil findes formål, datoer for netværksmøder og åbent lab samt kontaktoplysninger. Filen kan hænges op i forberedelsesrum til lærere og pædagoger.

Der er på Aula oprettet en tværgående gruppe ”Teknologiforståelse”, som I meget gerne må hjælpe med at få de rigtige personaler tilknyttet. Det vil være vores bedste måde at nå ud til flest mulige på.

Signe Skou

Projekt- og udviklingskonsulent

+4524840978

Signe.Skou@silkeborg.dk