Skip til hoved indholdet
    Hjem PPL VSL Ordblindhed Testning af ordblindhed Risikotest for ordblindhed

Risikotest for ordblindhed

Risikotest for ordblindhed i 0.-1. kl

Det er veldokumenteret, at nogle børn har større risiko for at udvikle ordblindhed end andre. Med Risikotest for ordblindhed er det muligt at teste elever for, om de er i risiko for at udvikle alvorlige afkodningsvanskeligheder, herunder ordblindhed.

Fra skoleåret 22/23 er det i det nationale evaluerings- og bedømmelsessystem blevet obligatorisk at gennemføre Risikotest for ordblindhed for elever i 0. kl. og/eller 1. kl., der udviser tegn på specifikke læsevanskeligheder. I Silkeborg Kommune er det besluttet som en del af den obligatoriske vurderingspraksis at gennemføre den indledende del af Risikotest for ordblindhed med alle elever i slutningen af 0. kl. Det anbefales desuden at gennemføre den igen i slutningen af 1. kl. med de elever, der gik videre til deltest 3 i 0. kl. 

Link til 'Sprog og skriftsprog Silkeborg', hvor man kan læse mere om Silkeborg Kommunes vurderingspraksis. 

For mere detaljeret information om procedurerne omkring arbejdet med Risikotest for ordblindhed i Silkeborg kommune, klik her

Hvis eleverne tidligt får den nødvendige ekstra støtte og opmærksomhed i forbindelse med læseundervisningen, er det muligt at forebygge og reducere deres læsevanskeligheder. Derfor er det relevant allerede i de første skoleår at identificere de elever, der er i risiko for at udvikle ordblindhed.

De tidlige tegn på en forhøjet risiko for at udvikle ordblindhed er velkendte. Risikotest for ordblindhed udnytter dermed de kendte sammenhænge mellem udvalgte forudsætninger i børnehaveklassen og 1. klasse og senere vanskeligheder i læseudviklingen. Forudsætningerne er blandt andet bogstavkendskab, færdigheder i at sammenkæde bogstavlyde og begyndende ordlæsning.

Der er udarbejdet en kommunal skabelon til et forældrebrev til orientering inden afvikling af Risikotest for ordblindhed i 0. kl. med alle elever.

Find materialer til Risikotest for ordblindhed her

Skoleledelserne har fået tilsendt brugernavn og adgangskode, men ved behov kan I kontakte læsekonsulent, Annemette Zimmermann Kristensen (azk@silkeborg.dk)  eller Sprog- og skriftsprogsvejleder, Trine Munch Chapelle (trinemunch.chapelle@silkeborg.dk) ved Videncenter for Sprog og Læsning, PPL.

Vejledning til Risikotest for ordblindhed 2022.pdf