Centrale kilder til materiale
Børne- og Undervisningsministeriets vejledning og inspiration
Oversigt over inspiration til fjernundervisning og nye vejledningsmaterialer mv. pr. 19.11.2020
Emu.dk materiale
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har stillet en række vejlednings- og inspirationsmaterialer til rådighed. Materialerne omfatter bl.a. gode råd til fjernundervisningen, inspiration til styrket fjernundervisning, inspiration til at støtte udsatte elever, ledelsens rolle, didaktiske overvejelser ved kombineret fjern- og fremmødeundervisning. Find alt på https://emu.dk/grundskole/corona-gode-raad-til-undervisning.
Materiale som er egnet til at sende til forældrene:
Kommunikation til forældre i det hele taget:
- Lav og del en video med klassens forældre. En idé – til at berolige nogle forældre – kunne være, at du laver nogle små klassevideoer, der viser, hvordan I håndterer den nye hverdag efter Corona. F.eks. hvilket tiltag der er gjort, hvordan det udmøntes i praksis, hvordan eleverne følger retningslinjerne osv skoletubeguide.dk
- Anvend Skype til telefonmøder med forældre – aht. GDPR, dvs. via en administrativ pc.
Se en vejledning til, hvordan mødet sættes op, så man kan deltage pr. mobiltelefon.
Underviserens forklaringer, feedback og hilsner
Du kan benytte de digitale værktøjer i Skoletube, fx ScreenCastify til at lave instruktionsvideoer og videohilsner til dine elever. Videoerne kan efterfølgende vises til eleverne i forløb i læringsplatformene. Her kan eleverne vende tilbage til videoerne, og se dem flere gange, hvis der er behov for det. Giv også gerne feedback på video. Erfaringer viser, at eleverne responderer godt på denne form for feedback. ScreenCastify på Skoletube
FabLab har udarbejdet en video til, hvordan man kan komme i gang med at lave skærmoptagelser: google.com/silkeskole.dk
Videovejledning til skærmoptagelser i Google Chrome
Analog undervisning støttet af det digitale
Der kan formidles mange forskellige typer opgaver og forløb digitalt. Alle aktiviteter behøver ikke foregå på en skærm. Herunder et par eksempler:
Arbejde med opgaver i analog opgavebog
Du kan oprette opgaver, der henviser til opgaver i de analoge bøger. Eleverne kan slutteligt aflevere ved at tage et billede af det analoge arbejde, som du kan se i afleveringen. Billedet vedhæftes ligesom et normalt dokument. En anden løsning kunne være video-afleveringer, hvor eleven forklarer og viser sit arbejde med opgaverne i bogen, fx optaget med mobiltelefon og afleveret i læringsplatformen.
Arbejdsgange og konkrete opgaveløsninger
Konkrete opgaver som fx undersøgende arbejde i naturen eller visning af arbejdsmetoder, kan også afleveres digitalt. Afleveringen kan være et billede eller en video fra eleven, der viser hvad eleven, eller gruppen af elever, har arbejdet med og lært.
Eksempel A: Eleven har fået en opgave om, at der skal fanges og kategoriseres insekter fra haven. Eleven tager billeder af insekterne, og afleverer billedet i opgaven på læringsplatformen.
Eksempel B: Eleverne skal arbejde i en lille gruppe på tre personer i matematik. Der arbejdes med ligedannethed og vurdering af træers højde ud fra viden om ligedannethed. Eleverne filmer eller tager billeder af deres fremgangsmåde, og afleverer medierne i opgaven på læringsplatformen.
Brug af Kahoot
Et eksempel: Lad eleverne se en film. Eleverne parres 3 og 3, hver elev laver en Kahoot til de 2 andre i gruppen. Når eleven skal formulere spørgsmål, samler eleven selv op på filmens tematikker, på elevens eget faglige niveau. At formulere spørgsmål, så spørgsmålet er forståeligt for alle, vil udfordre mange elever fagligt på det helt rigtige niveau.
Alle elever i gruppen skal svare på de andres Kahoot, så her vil de samle op på nye perspektiver af filmen. Det giver et langt højere fagligt niveau, end ved at underviseren sender en færdig Kahoot ud. Underviseren skal altså blot sende link til film og formulere opgaven!
Evalueringsvideoer
Videoer er en god måde at lave opsamlinger og evalueringer. Eleverne kan få til opgave, at de skal aflevere en video, hvor de fx forklarer centrale begreber, ny læring eller faglige områder. Videoerne giver læreren god mulighed for at opsamle, om det faglige stof, eller den faglige metode, er lært.
Videoerne kan lægges i Google Drev eller Skoletube, hvor eleverne kan linke til i afleveringen i læringsplatformene.
Online klasseundervisning
Google Meet kan håndtere video-online møder med op til 250 deltagere. Du kan afholde klassekonferencer med eleverne, hvor du informerer om dagens program. Se vejledning til hvordan du kommer i gang her
Her kommer 10 tips til, hvordan du faciliterer et godt videomøde
- Lav en dagsorden og del den gerne med eleverne på forhånd
- Forbered slides eller andet materiale
- Vær til stede i mødet i god tid - gerne 10 minutter før tid
- Sig hej til eleverne, efterhånden som de dukker op i videomødet
- Bed eleverne om at slukke for deres lyd, når de ikke har ordet - brug headset, så man undgår ekko
- Del indholdet på din skærm, så eleverne kan se dine slides eller andet materiale
- Aktiver eleverne undervejs. Stil fx spørgsmål, bed dem om at svare i chatten, giv dem en opgave eller del et link i chatten. Vælg en hjælper til at administrere chatten/håndsoprækning
- Lav brainbreak, hvis mødet er over 30 minutter langt
- Afrund mødet og saml op på eventuelle aftaler
- Sig farvel til alle eleverne - der må gerne vinkes ;-)
De ti gode råd er med inspiration fra Aalborg Kommune, der har lavet super gode tips til, hvordan du kan facilitere et godt videomøde med Hangouts Meet: nogetathavedeti.dk/post/brug-google-meet-til-fjernundervisning
Afleveringsopgaver og læselektier
- Skriftlige afleveringer oprettes i læringsplatformen. Her kan du modtage opgaverne, rette og give feedback. Hvis du tildeler en skabelon fra Google Drev, kan der følges med i elevernes arbejde undervejs.
- Du kan oprette læselektier, hvor eleverne tilgår bøger bl.a. via eReolen Go.
Gode råd til fjernundervisning