Fablab
FabLab-pioner
- Ti lærere fra skoler i Silkeborg bliver frikøbt en dag ugentligt gennem et skoleår som led i kompetenceløft og videndeling i kommunen.
- Disse lærere vil blive tilknyttet FabLab, Silkeborg som lab-undervisere både i det centrale FabLab og i de lokale FabLab projekter.
- De deltager i en årlig studietur.
- De deltager i kvartalsvise netværksmøder.
- Lærerne udvælges af skolelederen. Skolerne af skoleafdelingen.
- Skolelederen aftaler lokale mål for deltagelse i FabLab pionerforløbet med egen lærer.
En FabLab-pioner skal
- Være en pædagogisk, didaktisk kompetenceperson, der er motiveret for at afprøve nye digitale muligheder og som er i stand til at kombinere dette med en nytænkende vinkel på folkeskolens fag.
- Være indstillet på at indgå i sidemandsoplæring i forhold til Lablederen.
- Bidrage til et lokalt og tværkommunalt netværk.
- Opbygge netværk til lærere og mellem lærere som er medlem af fablab@school.dk
- Indhente inspiration til aktiviteter og udvikle læringsforløb, således at den enkelte FabLab-pioner udvikler mindst to nye FabLab undervisningsforløb i skoleåret 2017/18, der deles på http://fablabatschool.dk.
- Rådgive og sparre med lærere i forhold til didaktiske overvejeler i og omkring målsætning, proces, lærer-elevrolle i undervisningen.
- Bidrage til planlægning og afvikling af konferencer og workshops.
- Dokumenterer undervisningen i FabLab i form af billeder og tekst efter hver undervisningsgang på FabLab@school.dk’s facebookgruppen og dermed bidrage til at udbrede erfaringer på tværs af skoler.
- Deltage i evalueringsundersøgelser, forskningsinterviews og interventioner med personer fra Aarhus Universitet.
Hermed udbydes to muligheder for kompetenceløft inden for FabLab, didaktik og designtænkning. Har I spørgsmål til indhold, organisering eller noget helt tredje, er I altid velkomne til at kontakte mig.
Pioneruddannelsen:
Formål:
At opnå kompetencer til at inspirere børn og unge til at bruge nye digitale teknologier og give dem kompetencerne, modet og lysten til at eksperimentere sig frem til løsninger på virkelighedens komplekse problemer. Se vedhæftede infopjece om FabLab at school.
Indhold:
Grundlæggende kompetencer i forhold til digital fabrikation og udvikling af undervisning som inddrager dannelse, designtænkning og nye digitale teknologier så som 3D-printere, lasercuttere, programmering mm. Deltagerne starter forløbet med at samle en 3D printer til egen skole og herefter planlægges forløbet på baggrund af pionerens og skolens fokus.
Målgruppe:
Lærere og pædagoger
Udbyder:
Skoleafdelingen, FabLab
Omfang/tid og sted:
Læreren bliver frikøbt 1/5 stilling fra egen skole i skoleåret 2017/2018. Uddannelsen indeholder én dag ugentligt i mesterlære i FabLab’et (Campus Bindslevs Plads), deltagelse i 5 årlige netværksmøder, studietur efterår 2017 samt konference forår 2018.
Praksisforløb i samarbejde med VIA
Formål:
Deltagerne får kompetencer til at udvikle og afprøve inddragelse af digital produktion og designtænkning i egne undervisningsforløb. Der opnåes viden og selvoplevede erfaringer med inddragelse af teorier, metoder og modeller i relation til undervisning i digital fabrikation og designtænkning, samt viden om undervisning, der fremmer 21. Century skils hos børn.
Indhold:
Undervisningen på kurset er struktureret således, at der vekselvirkes mellem at der opnås praksiserfaring fra egen undervisning og på kursusdage gives konkret sparing til kursisterne, samt undervises i metoder, teorier og modeller
Målgruppe:
Lærere
Udbyder:
Læreruddannelsen Silkeborg i samarbejde med FabLab Silkeborg.
Omfang/tid og sted:
10 hele dage. Undervisningen foregår på Silkeborg Læreruddannelse Campus Silkeborg samt egen skole.
Redigeret 6. marts 2017 v/projektleder Jette Hundahl Mikkelsen